Ketahui Bagaimana CBMethod Menjana Komisyen Clickbank USD3412.46 Atau Sebanyak RM12,749.84 Bersih Dengan Hanya Promote 1 Produk Tanpa FB Ads, Tanpa Email Dan Tanpa Youtube

Hai dan terima kasih kerana sudi melawat blog ini.

Dalam artikel yang terdahulu, saya telah memperkenalkan serba sedikit mengenai diri saya dan bagaimana saya boleh berkecimpung dalam bisnes online melalui Clickbank. Sila baca di sini 

Seperti yang saya tulis dalam post saya yang sebelum ini, saya sebenarnya tidak begitu mengenali tuan Malek a.k.a Abdul Malek MB. Tapi selepas mengikuti cbmethod, kesimpulan saya adalah beliau ni memang orang yang real life dan bukannya orang yang bersembunyi disebalik suatu avatar online.

Anda boleh mencari profile beliau di Facebook  facebook.com/abdulmalekmb.

Kita lihat conversion commision clickbank beliau seperti dibawah.

Jumlah Komisen Dalam USD = USD 3412.46

Tukar kepada Ringgit Malaysia = USD 3412.46 x 4 (tukaran semasa)

Jumlah Sebenar Komisen Dalam Ringgit Malaysia adalah RM 13,649.84 dengan hanya saya promot 1 produk sahaja dari clickbank!

Total Komisen RM 13, 649.84 – RM 900 (Kos Keseluruhan)

PROFIT : RM 12,749.84

Ini buktinya…

syukurkan yang bestnya jana komisen tadi itu..

  • Tanpa FB ads
  • Tanpa Email List Subscriber
  • Tanpa Video youtube
  • Tanpa buat pos di forum dan classified site
  • Tanpa perlu submit artikel
  • Tanpa SEO
  • Tanpa buat backlink !

Jadi bagaimana beliau melakukannya ? …

==>Teknik ini dinamakannya sebagai CB Method.

Berikut merupakan kisah bagaimana teknik cbmethod ini ditemui.

Agak ‘klise’ jika saya nak menceritakan bagaimana saya temui cbmethod ini tapi perlu cerita juga hehe. Masa beliau temui cbmethod ini, isterinya baru habis berpantang anak kedua dan beliau sibuk menguruskan anaknya dan isteri berpantang pada pertengahan bulan Mei 2017. Jadi beliau memang tak punya banyak masa. Setiap hari beliau hanya dapat luangkan 3-4 jam sahaja sehari untuk belajar, buat dan buat split test. Pada satu hari yang indah ..Boom ! Komisen mulai masuk dan apabila beliau melihat kembali struktur dan caranya buat..then..its an ahaa moment..ting! beliau duplicate untuk beberapa produk clickbank yang lain (btw, dalam artikel ini beliau hanya kongsikan 1 je produk..hehe).

Jadi bagaimana kita juga boleh jana komisen USD melalui clickbank Ini ?

Sebelum ketahui cara buat duit usd dari clickbank ini, mungkin anda tertanya-tanya apa itu clickbank dan betul ke mereka ini bayar komisen ?

Ok..okey.

Apa itu Clickbank ?

Clickbank adalah marketplace terbesar di dunia untuk produk digital dan sekarang sudah ada produk fizikal. Clickbank sudah wujud sejak 1998 lagi, sehingga ke hari ini clickbank masih lagi wujud. Kalau mereka tak bayar komisen sudah

tentu clickbank sudah lama mati kan ?

Clickbank bukan sahaja terkenal dengan ribuan produk tetapi clickbank juga terkenal dengan ‘highly trusted’ marketplace untuk pelanggan membeli melalui ‘payment processor’nya, untuk vendor dan juga untuk affiliate.

Saya sendiri dan Sifu Azian telah  mula memasarkan produk-produk clickbank sejak 2008 lagi dengan menjadi affiliate mereka.

Pendapatan komisen yang telah dikongsikan di atas adalah dari jenis pemasaran affiliate atau lebih di kenali sebagai affiliate marketing. Ini bermakna kita hanya daftar di laman web clickbank.com sebagai affiliate.

Bagi memudahkan pemahaman anda, affiliate itu dalam bahasa mudahnya adalah macam agen dropship yang tidak memegang stok barang. Cuma yang membezakan dropship dan affiliate adalah, affiliate hanya kongsikan url (link) yang di berikan produk owner secara online. Jika ada pembelian melalui link tersebut anda akan mendapat komisennya.

Tentu anda hendak tahu berapa banyak komisen yang di bayar oleh clickbank untuk 1 jenis produk bukan ?. Bagi produk didital clickbank menawarkan sehingga 90% komisen dari jualan untuk satu-satu jenis produk. Maknanya, jika produk tersebut harga jualan nya RM 100 , bagi setiap jualan yang anda hasilkan anda akan di bayar sebanyak RM 90 ! Banyakkan ? Lagi best clickbank bayar dalam bentuk US Dollar…seronokkan ?. Mahu tahu bagaimana anda boleh buat duit dengan clickbank ?…teruskan membaca…

Video di bawah ini menunjukkan bagaimana anda boleh daftar akaun clickbank…

2 Step Penting Untuk Dapatkan Komisen USD Dari Clickbank

1- Research (Kajian)

Oleh kerana di clickbank mempunyai lebih dari 5000++ produk buat masa ini. Jadi kajian sangat penting untuk menentukan kejayaan kita meraih komisen hasil jualan di clickbank. Tersilap memilih produk yang belum sampai trendingnya , atau produk yang “sejuk” akan menyebabkan and sukar membuat jualan dan akhirnya anda kecewa sendiri. Frust sendiri. Selain itu, kesilapan memilih produk yang tinggi kadar refund nya juga akan menyebabkan anda sukar mendapatkan keuntungan yang tinggi. Jadi, saya cadangkan jika anda hendak memilih produk pastikan produk tersebut mestilah :

  • Mempunyai permintaan (Graviti di antara 10-50)
  • Produk yang sudah atau hampir masuk musim trend nya.
  • Produk yang mempunyai zero atau low refund rate (2% or below)

Bagaimana anda research produk tersebut ? Anda boleh terus pergi ke clickbank.com dan lihat di bahagian ‘affiliate marketplace’. Anda boleh research produk-produk yang ada di dalam clickbank di situ.

Eh..Kejap ..sebenarnya bagi memudahkan anda buat research,  dalam pakej video cbmethod, ada dikongsikan secara mendalam bagaimana buat research dengan menggunakan tool ‘free’ yang beliau guna sendiri bagi mendapatkan produk-produk yang hot dan trending serta low refund.

2- Promosi

Setelah anda mendapatkan link affiliate anda di clickbank, anda sudah boleh buat promosi atau marketing. Banyak blog-blog atau video-video di luar sana mencadangkan anda buat promosi begini (antaranya) :

a- Facebook : Masalah utama anda hendak promosikan di facebook, anda letak link affiliate clickbank sahaja pun tak boleh, jadi bagaimana nak promot ? Tapi dengan gunakan cara cbmethod anda boleh promosikan di facebook. (komisen saya di atas tidak melibatkan facebook dan facebook ads!)

b- Blog & SEO : Cara ini cara evergreen. Ramai otai-otai antarabangsa telah lakukan. Untuk menaikkan blog anda supaya mendapat ranking sekurang-kurangnya di first page google bukanlah suatu kerja yang mudah. Dengan pelbagai update algo google seperti penguin, panda, hummingbird dan lain-lain menjadikan anda lagi pening kepala dan banyak menghanguskan duit untuk buat macam-macam tier backlink blog anda.

Itu sebabnya maka terhasilnya cbmethod yang panduannya tuan Malek bina sendiri hasil pengalaman beliau sendiri dapat menemui cara promosi yang cepat dan mudah untuk melakukan jualan di clickbank seterusnya menjana komisen usd yang pertama!

Video di bawah ini adalah akaun Clickbank beliau yang baru. Baru sign up 18/12/2017 dan mula melakukan promosi pada 02/01/2018…

Jumpa anda dalam CB Method 🙂

P/S: Saya adalah penulis pakej panduan bina website WordPress dan dalam teknik CBMethod ini 100% menggunakan WordPress sebagai platform sebagai website. Jika tuan mengalami masalah dalam WordrPress, katalah masa nak set up WordPress untuk teknik CBMethod dan anda stuck kat mana-mana steps, bila-bila tuan boleh berhubung dengan saya melalui whatapp atau Facebook Messenger. Dan Khas untuk 20 Pembeli yang pertama sahaja, saya akan memberikan bonus Pakej Panduan Bina Website WordPress khas untuk anda. Menambahkan lagi ilmu WordPress anda.

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: